Fascia- en bindweefseltechnieken

Marian en Hanneke hebben in 2020 de Opleiding Fasciatherapie (F.I.T.) gevolgd en hebben niveau 1 afgerond. Daarnaast hebben we  Fascia / Connective Tissue level 1 en 2 volgens de methode Willie Fourie afgerond.

We kijken waar de plasticiteit van het fascia verminderd is en werken daar op in zodat beweging hersteld wordt. De cliënt kan dit met huiswerkoefeningen bijhouden en evt. verder verbeteren.

Op de website https://www.fasciaweb.nl kun je de informatie vinden van de behandelmethode zoals wij deze gebruiken.

Willie Fourie was een fysiotherapeut uit Zuid-Afrika die veel (snijzaal)onderzoek heeft gedaan naar de relatie tussen lichamelijke klachten en anatomische structuren op het niveau van de fascia. De fascia is een bijzonder bindweefsel dat ligt rond spieren, botten en gewrichten. De fascia geeft ondersteuning en bescherming aan de lichaamsdelen en het geeft structuur aan het lichaam.

Als de fascia ontspannen is en goed voorzien van water kan het lichaam optimaal functioneren. De fascia zorgt er dan voor dat alles makkelijk beweegt en over elkaar glijdt.

Het maakt dus alle bewegingen makkelijker in het lichaam. Door een trauma, een blessure, langdurige overbelasting, littekens, bestraling maar zeer zeker ook door stress kan de fascia onder spanning komen te staan, vast gaan zitten of minder soepel worden waardoor alle andere lagen (de huid, spieren en gewrichten) die verbonden zijn met deze fascia ook minder goed functioneren t.o.v. elkaar. Dit kan zich uiten in pijn, stijfheid en oedeem.

Het lichaam heeft een zelf-herstellend vermogen en zal normaal gezien een dergelijke verstoring weer oplossen. Als dit niet gebeurt door onder andere littekenweefsel of fibrosering (na bv. bestraling) kan met behulp van fascia-technieken de plasticiteit van het weefsel verbeteren.

Bij welke klachten worden fascia-technieken toegepast?
Behandelbaar zijn alle klachten (alles wordt omgeven door fascia), hieronder enkele voorbeelden:
* klachten a.g.b. radiotherapie
* klachten na operaties (er is immers gesneden in de fascia/de fascia is beschadigd)
* littekens
* lymfoedeem
* langdurige stress
* ACNES (buikwandsyndroom)

De Behandeling
Voordat de therapeut start met de behandeling, wordt er eerst met u zorgvuldig naar de klacht gekeken. De fascia behandeling bestaat uit een specifieke massagetechniek waarbij uw huid en de onderliggende lagen rustig in verschillende richtingen worden bewogen en gerekt.

Effecten van Fascia-technieken
* minder pijn
* gevoel van meer ruimte en vrijheid tijdens bewegen
* ontspannen littekenweefsel (meer beweging mogelijk)
* ontspannen huid, spieren en bindweefsel (meer beweging mogelijk)
* verbetering van de doorbloeding en de lymfecirculatie
* voorwaarde voor effectieve oefentherapie en krachttraining