Functionele Orthonomie en Integratie (FOI)

De FOI is een therapie welke is ontstaan vanuit de integratie van technieken uit de fysiotherapie, manuele therapie en osteopathie.

FOI staat voor Functionele Orthonomie en Integratie. Bij FOI gaan we ervan uit dat het lichaam als een eenheid functioneert en dat alle gewrichten in het lichaam met elkaar in verbinding staan.
Als een gewricht niet optimaal functioneert, dan heeft dit compensatoir altijd invloed op andere gewrichten. Deze compensatiemechanismen kunnen in het hele lichaam voorkomen, maar vrijwel altijd volgens een vastgelegd patroon. Daarom zijn deze mechanismen eenvoudig te herkennen. Bij het lichamelijk onderzoek brengt de fysiotherapeut de samenhang van de verschillende structuren (gewrichten, spieren) en symptomen (pijn, bewegingsbeperking, spierspanning) in kaart om op basis hiervan de keuze voor de behandeling te bepalen.

Behandeling
De behandeling door de fysiotherapeut bevat drie verschillende elementen:

  • De correctie van de stand van de botten ten opzichte van elkaar (statiekcorrectie).
  • De verbetering van de driedimensionale bewegingen van de gewrichten.
  • De correctie van de spierspanning in het lichaam.

Voor de FOI is de wervelkolom de centrale as in het bewegingsapparaat. Daarom begint de behandeling meestal aan de wervelkolom. Na het corrigeren van de wervelkolom neemt de fysiotherapeut de pijnlijke regio mee in zijn behandelplan. Het pijnlijke gebied is vaak de laatste schakel in de keten. U moet zich dus niet verbazen dat de fysiotherapeut niet het pijngebied als eerste behandeld. Door deze systematische opbouw van de behandeling wordt een snel en effectief, maar ook duurzaam resultaat bereikt. De mobilisatietechnieken die bij de FOI-behandelingen worden toegepast, zijn zacht en veilig. Er bestaan daarom geen contra-indicaties voor de toepassing van FOI.